Handige Links

 

Op deze pagina staat zoveel mogelijk freeware. Dat wil zeggen dat je bij de makers niet hoeft te betalen om de software te gebruiken. Freeware is een verzamelnaam voor gratis programmaatjes.

In de eerste rubriek "Algemeen", vind je links naar nog meer freeware.

 

Hieronder vind je uitleg over de links die ik heb opgenomen op deze pagina. Door op de link te klikken, wordt deze geopend in een nieuw venster.

 

Algemeen

Freeware-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Freeware-2 (NED)

 Hier een site met nog heel veel soorten freeware, zonder dat je onnodig afgeleid wordt door vlezige schaars geklede lelijke dames in bikini.

Een tweede site met freeware zonder rotzooi is de nederlandstalige site:

http://www.freesoftware.nl/home.asp

Beveiliging

Algemeen

Je MOET tegenwoordig hebben:
  • Een virusscanner
  • Een firewall
  • Een anti adware/spyware programma

Trust me.... Hieronder vind je alles wat je nodig hebt, gratis!

Virusscanners:

 

Antivir

Antivir is een van de weinige virusscanners die nog gratis is te downloaden en te gebruiken. Van alle gratis virusscanners heb ik er de beste ervaring mee (beter dan AVG, hoewel dat enkele jaren terug anders was...)

Online virusscanner-1

Trendmicro biedt de mogelijkheid om gratis online een virusscan op je PC uit te voeren. (Je hebt dus een verbinding met het internet nodig.) De eerste keer duurt het downloaden van wat updatebestanden wat lang maar vanaf dan is scannen via het internet zo gepiept (qua opstarten dan). Het kan zijn dat het downloaden van de updatebestanden de eerste keer vastloopt bij ongeveer 95%. Cancel dan, sluit het venster en open het venster opnieuw. Nu zal het wel lukken. Als de bestanden zijn gedownload kun je aanvinken welke schijven je wilt scannen. Prachtig programma, doch ik raad toch aan om een virussscanner in de winkel te kopen, zoals Mcafee of Norton Antivirus.

Online virusscanner-2

McAfee biedt ook de mogelijkheid tot een online scan. Klik op: online virusscanner-2
Specifieke viruskillers Als je virusscanner niet in staat is om het virus te genezen, kun je twee dingen doen:

1. Start op in veilige modus (druk bij opstarten na de geheugencontrole steeds op F8 totdat een scherm verschijnt waarin je dat kunt regelen) en run je virusscanner opnieuw. Er is een kans dat je virusscanner het virus dan WEL kan genezen. Als dit ook niet lukt:

2. ...dan kun je misschien een programmaatje downloaden dat alleen geschikt is voor dat ene virus.

A. Noteer de naam van het virus en ga naar een van de volgende sites:

- http://www.norman.com/virus/virus_removal_tools

- http://www.securityresponse.symantec.com/avcenter

- http://www.pandasoftware.com/download/utilities

- http://www.f-secure.com

- http://www.us.mcafee.com/virusinfo

B. Zoek de killer op die speciaal bedoeld is om alleen jouw virus te genezen.

C. Download deze naar bijvoorbeeld c:\temp

D. Ga naar dit bestand toe en HERNOEM HET BESTAND!! Doe dit zodanig dat de extensie hetzelfde blijft!! Dit moet je doen om het virus eventueel om de tuin te leiden.

E. Zet nu eerst je systeemherstel uit voordat je verder gaat (win XP). Ga naar het configuratiescherm en klik op SYSTEEM. Klik in het venster 'systeemeigenschappen' op het tabblad 'systeemherstel'. Zet een vinkje bij 'systeemherstel uitschakelen' en klik OK. De herstelpunten worden nu verwijderd maar dat is goed. Na het verwijderen van het virus zet je het systeemherstel weer aan.

F. run nu het bestandje dat je gedownload hebt. Als het bestandje de extensie 'REG' heeft, dan kun je het niet zomaar opstarten. Herstart de PC in veilige modus (druk bij opstarten na de geheugencontrole steeds op F8 totdat een scherm verschijnt waarin je dat kunt regelen), ga naar de lokatie waar het bestandje staat, klik er met de rechter(!)muistoets op en kies de optie 'samenvoegen'. Sta toe dat het bestand wordt geopend. Wacht even af totdat e.e.a. klaar is en herstart de PC normaal.

 

 

 

Spyware en adaware

 

Hitmanpro

Er zijn grofweg 3 soorten gevaar die je PC bedreigen: virussen, spyware/adware en spam.

Voor alle gevaren is goede software vereist die je PC schoon en veilig houdt.

Er zijn een aantal programma's die adware en spyware op je PC aanpakken, zoals adaware SE  en spyware blaster.

Maar sinds kort is er een (door microsoft aanbevolen) nederlands programma dat verschillende adware en spyware programma's letterlijk combineert: hitmanpro. (alleen voor win XP)

Dit programma start achtereenvolgens verschillende ad- en spyware software op, download de updates, voert een controle op je systeem uit en sluit alles weer netjes af. En dat zonder dat je ook maar iets hoeft aan te klikken: het gaat geheel automatisch. Het is dus een kwestie van aanzetten en een half uurtje later nog eens kijken of 'ie al klaar is. Je kunt er zelfs voor kiezen om de PC automatisch te laten afsluiten nadat de acties zijn uitgevoerd.  Mijn advies: minimaal(!) 1 keer per week opstarten voor het slapengaan. In het tweede scherm zet je een vinkje bij: "computer afsluiten als de geselecteere componenten klaar zijn".

 

 

Firewall

 

Firewall: zone alarm

 

Firewall test

Een firewall is een beveiliging op je PC. Deze zorgt ervoor dat vreemdelingen niet op je PC kunnen komen of je PC gaan gebruiken om weer op andere PC's te gaan rommellen.  (Een firewall biedt in principe GEEN beveiliging tegen virussen en ad- en spyware. Installeer daartoe specifieke programma's (zie elders op deze pagina).

Lees HIER meer over wat een firewall is en doet.

Bij windows XP wordt standaard een firewall meegeleverd. ZET DEZE AAN! Rechtsklik daartoe op je verbinding en ga naar het laatste tabblad: GEAVANCEERD. Als je win xp SP2 hebt geinstalleerd, staat je firewall al standaard aan. Wil je zien op xp SP2 op jouw PC staat? Ga naar het configuratiescherm en klik op 'systeem'. In het tabblad 'algemeen' staat of SP2 geinstalleerd is. Als dat niet het geval is, download of bestel SP2 dan hier.  (Als je geen breedband hebt, kun je de cd beter bestellen).

De XP firewall is prima (in tegenstelling tot wat men HIER beweert!) Als je de firewall aan hebt staan, test dan HIER je firewall en je zult zien dat je prima bent beschermd. Alleen als je gaat rommelen met een eigen ftp-server e/o webserver, moet je extra poorten (= deurtjes met de buitenwereld) open zetten. Dat gaat altijd ten koste van je beveiliging. Als je de xp firewall hebt aanstaan, zet dan geen andere firewall(s) aan!!

Er zijn mensen die graag een andere firewall willen activeren OF die nog geen windows xp hebben en dus WEL een aparte firewall nodig hebben.

Klik HIER om zone-alarm te downloaden. Een prima gratis alternatief!

Er zijn nog veel meer bedrijven die firewall-software hebben gemaakt, maar dat kost centen. Ik noem bijvoorbeeld: Visnetic, Tiny, McAfee, Omniquad, Norton, private, outpost, armor2net, kerio,f-secure, panda, sygate etc. Van al deze is sygate het beste getest op gebruikersvriendelijkheid icm veiligheid. Je kunt deze firewall HIER kopen voor EUR 33,48. Dat is een scherpe prijs. Ik adviseer je echter zone-alarm, gratis en goed.

Tip: zet nooit meer dan 1 firewall tegelijk aan, anders gaan ze elkaar bijten en krijg je problemen. Dat geldt trouwens ook voor virusscanners en ad/spyware software.

Beveiliging op je PC  
Cryptext Je wilt bestanden op je PC versleutelen zodat anderen ze niet meer kunnen openen. Dan gebruik je CRYPTEXT. Je kunt 1 of meerdere bestanden tegelijk beveiligen met een wachtwoord. De beveiligde bestanden krijgen een apart herkenbaar icoontje.
Pincodes / wachtwoorden Je barst tegenwoordig van de pincodes en wachtwoorden. Teveel om te onthouden maar je durft ze niet in je PC te zetten. Of toch?

Er zijn 2 gratis mogelijkheden: Heb je MsExcel. Zet al je geheimen dan daarin en kies bij het opslaan voor het opslaan met een wachtwoord. Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 karakters, het liefste nog met een getalletje erin en je zit echt safe.

Als je een mooi programmaatje wilt hebben om je geheimen in te bewaren, klik dan HIER. Het voordeel van excel is echter dat dit op veel meer PC's op deze aarde is geinstalleerd dan dat mooie programmaatje. Zet het excelbestand op je usb-stick of in een directory op je homepage of in je mailbox en je kunt overal ter wereld je wachtwoorden benaderen (mits de betreffende PC excel heeft).

Goed formatteren In 2004 zette officier van justitie Tonino zijn kapotte PC langs de weg. En het was vervolgens eenvoudig om de data erop te lezen. Dat gebeurt jou natuurlijk niet, want jij gaat je harde schijf ECHT goed wissen. Dat gebeurt door het overschrijven van je data met andere nietszeggenda data. Klik HIER om het programmaatje te downloaden dat je daarbij helpt.
   

 

 

PC schoonhouden

Register opschonen

Met het programmaatje REGCLEAN kun je het register van je PC opschonen. Klik HIER om eerst meer te lezen en daarna meteen het programmaatje te downloaden.

Bestanden opschonen

Je hebt de schijfopruiming van windows gedraaid maar je wilt weten of er nog meer weg kan? Klik HIER voor een overzicht.

 

 

 

 

 

 

PC opnieuw inrichten

Je wilt je PC geheel opnieuw gaan inrichten, vanaf scratch. Maar je weet niet goed hoe je te werk moet gaan. Klik HIER voor hulp en print zoveel mogelijk uit voordat je aan de slag gaat. Want vanaf scratch beginnen betekent even geen internet. Belangrijk is dat je na het formatteren je PC kunt starten (booten). Klik HIER om een bootdiskette te maken voor uiteenlopende besturingssystemen.

 

 

Handige weetjes

Wat is deze extensie?

Soms kom je een bestand tegen met een voor jou en Windows onbekende extensie.

Voorbeeld: test.pdd

Het gaat hier om de extensie: pdd

Windows kan het bestand niet openen maar jij wilt toch weten met welk programma je dit bestand kunt openen.  Klik dan hier, voer de extensie in en binnen enkel seconden zie je wat voor type bestand dit is en waarmee het geopend dient te worden.

Opstart piepjes

Als je PC opstart, hoor je meestal 1x een piep. Maar wat nu als je PC niet meer opstart en je hoort meerdere piepjes. Wat betekenen die piepjes dan?  Lees hier wat ze betekenen zodat je een idee hebt wat er aan de hand is.

Alt-codes

Steeds op zoek naar die zogenaamde alt-codes??? Hier staan ze.

Drivers

Op zoek naar die ene driver ( = stuurprogrammaatje) voor je geluidskaart, videokaart of andere hardware?? Klik hier, maak een usernaam en wachtwoord aan. Dat wordt je per mail toegezonden. Log daarna in en zoek jouw driver. Het komt zelden voor dat ik hier niets vind.

Bootdiskette maken

Je hebt bijv. Windows XP op je PC maar je wilt voor een oude PC met bijv. Windows 98SE erop een bootdiskette maken. Dat kan niet op de oude PC vanwege......  Klik HIER om naar een website te gaan van waaruit je voor veel besturingssystemen een bootdisk kunt maken.
Oude LP's op CD Je wilt je oude LP's op CD zetten. Er is software voor te krijgen, maar die kost een paar centen. Wat te doen... kopen?? NEE: HIER is gratis software die het prima doet. En vergeet niet om je platenspeler op een versterker aan te sluiten (of een mengpaneel met ingebouwde versterker) en te aarden.

 

 

ADSL info

Afstand tot KPN centr.

Je hebt of wilt ADSL en bent benieuwd wat de afstand is van jouw huis tot de dichtstbijzijnde kpn-centrale. Via deze link kom je daarachter. Is de afstand meer dan 5km, vergeet dan ADSL.

Test ADSL snelheid

Je hebt ADSL en wilt testen of de beloofde snelheid enigszins gehaald wordt? Klik dan hier. Na de test wordt getoond of de verbinding goed, matig of slecht is in vergelijking met wat de provider beloofd.

ADSL of Kabel?

Je wilt een breedbandaansluiting maar je weet niet of je kabel of adsl moet nemen. Klik hier voor meer info. Of volg mijn advies: Neem GEEN kabel!!! Er kan een situatie zijn waarin dit handig is: je hebt thuis geen vaste telefoonaansluiting! In dat geval is kabel de enige keuze.
   

 

 

 

 

 

 

Eigen Website Info

HTML leren Voordat je uberhaupt met programma's zoals Frontpage of dreamweaver aan de slag gaat om je eigen webpagina's te bouwen, is het handig om eerst wat te leren over de programmeertaal waarmee webpagina's worden gebouwd. Dat kan later van pas komen om problemen op te lossen.

Klik HIER voor een online cursus HTML leren in 10 lessen. Je hebt eigenlijk geen aparte programma's nodig om je webpagina's te bouwen: je kunt al met windows kladblok of wordpad aan de slag (ik adviseer kladblok). Ook heb je geen website nodig bij een provider. Je kunt op je eigen PC je webpagina's opslaan en bekijken. Pas als je tevreden bent met het resultaat kun je eens gaan kijken bij welke hosting provider je je website (goedkoop) kunt plaatsen. Klik hier om zo'n hostingprovider te zoeken.

Internettoegang

Je bent je modem zat en wilt een ADSL of kabelverbinding. Deze site helpt je om een keuze te maken uit de vele aanbieders.

 

 

Zoek hosting provider

Je hebt een eerste versie van je homepage gebouwd en wilt deze bij een hosting provider gaan neerzetten. Maar welke moet je nemen?? Er zijn er zoveel!! Prijs/webruimte verhouding moeten goed zijn. Klik HIER voor hulp bij het kiezen van een hosting provider.

Leuke webhebbies

Je hebt je eigen website gebouwd of bent nog druk bezig. Het ziet er wel aardig uit maar dat leuke, flitsende, grappige element ontbreekt nog. Via deze website kun je veel leuke 'webhebbies' downloaden.

Bedenk: De kracht van goede websites ligt in de eenvoud ervan. Teveel toeters en bellen op je pagina's jaagt je bezoekers weg.

 

 

 

 

Handige gebruikers software

 

 

Irfanview

Het gratis te downloaden programma irfanview is een krachtige en snelle multimediaviewer. Het programma ondersteunt heel veel grafische- formaten, film- en geluidsbestanden. Het heeft ook veel functies om bestanden te bewerken en te converteren. Door extra plugins te downloaden neemt de functionaliteit nog meer toe. Ik gebruik het programma in plaats van programma's zoals Paint of de Photo-editor van Microsoft. Wie amateuristisch tot semi-professioneel met multimedia aan de slag wil, en geen geld wil uitgeven, pakt irfanview!!

DBPowerAmp

 

audiograbber

Je hebt muziek op een muziekcd en wilt deze op je harde schijf zetten en/of meteen converteren naar mp3. Dan is het programma dBpowerAMP music converter handig. Het barst overigens van dit soort gratis programaatjes op het internet, zoals audiograbber (yep, sinds kort weer gratis!)

Acrobat reader
speed-up

De acrobat reader van het bedrijf Adobe start traag op. Met het programaatje speed-up gaat het veel sneller.

Een alternatief voor kazaa light: ARES

Vroeger gebruikte je Kazaa light (je gebruikte niet de gewone kazaa want die bevatte spyware). Maar nu je windows XP (SP2) draait, doet kazaa light het niet meer.

Daar is wel wat op te verzinnen, maar makkelijker is het om voor een goed alternatief te zorgen: Ares Lite

Belarc advisor

Met dit programma krijg je in enkele seconden een goed beeld van de onderdelen (harware en software) waaruit je PC bestaat. Handig als je bijvoorbeeld een nieuwe videokaart wilt kopen en je wilt weten of die wel in je PC past. Dan hoef je je PC niet mee te nemen naar de winkel: je neemt gewoon het uitgeprinte rapportje mee.

 

 

Online PC cursussen en uitleg

Online cursus FRONTPAGE-1

 

Online cursus FRONTPAGE-2

Via deze links kun je een online cursus FRONTPAGE volgen. Frontpage is een programma van Microsoft, bedoel om zelf webpagina's mee te maken. Het lijkt best op MsWord dus je kunt er al snel mee werken. Maar als je meer wilt weten, kun je gebruik maken van 1 van de links.

Je kunt de cursus ook downloaden (pdf-bestand) en bijv. uitprinten.

Wist je dat je vanaf MS Office 2000 ook webpagina's kunt maken in MsWord of MsExcel???

 

Maak je pagina in bijv. MsWord en kies menu BESTAND, OPSLAAN ALS WEBPAGINA.

Staat die optie er niet, kies dan menu BESTAND, OPSLAAN ALS. Onderaan kies je bij: 'opslaan als type' de optie: 'webpagina volledig'.

 

Dit is handig als je geen Frontpage hebt, maar wel MSOffice. Heb je Frontpage, dan raad ik je aan om dat programma ook te gebruiken voor de bouw van je webpagina's. De echte 'die-hards' zijn niet te spreken over MsWord als html-editor en zelfs Frontpage komt er bekaaid af. Maar voor de beginnende webpagina-bouwer is MsWord goed genoeg.

Netwerk configureren

Je hebt een netwerk aangelegd maar het werkt niet? Hier is hulp.

Draadloos netwerk bouwen

Je wilt een draadloos netwerk bouwen maar weet niet hoe te beginnen?

Lees hier meer.

HTML leren Voordat je uberhaupt met programma's zoals Frontpage of dreamweaver aan de slag gaat om je eigen webpagina's te bouwen, is het handig om eerst wat te leren over de programmeertaal waarmee webpagina's worden gebouwd. Dat kan later van pas komen om problemen op te lossen.

Klik HIER voor een online cursus HTML leren in 10 lessen. Je hebt eigenlijk geen aparte programma's nodig om je webpagina's te bouwen: je kunt al met windows kladblok of wordpad aan de slag (ik adviseer kladblok). Ook heb je geen website nodig bij een provider. Je kunt op je eigen PC je webpagina's opslaan en bekijken. Pas als je tevreden bent met het resultaat kun je eens gaan kijken bij welke hosting provider je je website (goedkoop) kunt plaatsen. Klik hier om zo'n hostingprovider te zoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwijs links

Kerndoelen BAVO

Via de site van OCenW zijn de kerndoelen voor de basisvorming moeilijk te vinden. Na een belletje gedaan te hebben naar OCenW is hier de directe link. De uitdaging blijft natuurlijk om via

http://www.minocw.nl bij deze kerndoelen uit te komen. Wie durft?? (Ofwel: OC&W, doe hier eens wat aan!!!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

http://www.kleurrijkelftal.nl