-
Geboortenaam
Ruurds
-
Geboorteplaats
Kortezwaag
-
Plaats van overlijden
Oldeholtpade
Ruird Ruurds werd geboren op 18 november 1742. Hij was boer en woonde te Oldenhotpade.
Op 17 mei 1767 werd te Kortezwaag het huwelijk voltrokken tussen Ruird Ruurds en Trijntje Sybes. Ze kregen één zoon: Ruurd Ruurds.
In 1811, toen Ruird Ruurds 69 jaar was, gaf hij bij de door de Franse bezetter opgerichte burgerlijke stand zichzelf en zijn inmiddels 43 jarige zoon Ruurd de achternaam:
De Jong
Ruird Ruurds de Jong overleed op 20 januari 1815 te Oldenholtpade.
Wat gebeurde er tijdens het leven van Ruird Ruurds?
Ná de Chinezenmoord in 1740 voeren er voor de VOC nog maar 30 schepen per jaar naar Indië. Het was de tijd dat het volk morde en de regenten rijker werden door investeringen in het buitenland. Het geld werd geëxporteerd en er kwam geen werk voor in de plaats. Het volk had geen inkomen. Door de Oostenrijks-Franse successie-oorlog trok het Franse leger onze staatsgrenzen over. Meer en meer kwam het proletariaat in opstand. Door de hoge accijnzen en het weifelende gezag ontstonden er opstanden en brak anarchie uit.
In juni 1794 kwamen de Fransen opnieuw de zuidelijke Nederlanden binnen. In september werd door de Franse generaal Pichegru (“wat nu, sprak pietje cru.”) met succes het beleg rond Den Bosch geslagen. Utrecht viel op 16 januari 1795. Nederland kwam onder het gezag van Napoleon. Een van de eerste zaken die werd geregeld was de burgerlijke stand. Tot dan toe werd iedereen bij zijn voornaam genoemd en werd de naam van de vader of moeder als achtervoegsel gebruikt. Bijvoorbeeld Jan Willemsz. (z. betekent zoon). De Fransen wilden dat iedereen een eigen achternaam koos. Velen dachten dat dit maar korte tijd zou duren en maakten er grapjes van. Ze kwamen met namen als nix, naaktgeboren, poepjes, zondergeld…